Autoritățile statului nu au notificat la Bruxelles un ajutor de stat, stabilit prin lege, astfel că mai multe categorii de agenți economici nu vor putea beneficia de sprijin pentru a putea face față impactului negativ al crizei sanitare. Distribuitorii din comerțul tradițional riscă să nu poată depune proiecte în cadrul acestui program, pentru că termenul limită este 29 ianuarie 2021. De aceea, Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România solicită autorităților ca Legea nr. 220/ 2020 să fie notificată la Comisia Europeană, iar termenul de depunere a proiectelor să fie prorogat.
Guvernul a promovat anul trecut OUG nr. 130 prin care se reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19. Ordonanța a fost modificată și completată prin alte două ordonanțe, OUG nr. 174 și OUG nr. 199, punctul final fiind Legea nr. 220/ 2020. „ Legea nr. 220/ 2020 aduce modificări esențiale Ordonanței 130, în sensul că introduce în lista codurilor CAEN eligibile și alte domenii economice (precum distribuția de bunuri de larg consum și producția vinurilor din struguri) și modifică 100% Anexa 4 – CRITERIILE DE SELECȚIE la finanțare a proiectelor de investiții aferente măsurii 3”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.
„Deși reglementările europene și naționale în domeniul <ajutoarelor de stat> și chiar OUG nr. 199/ 2020 instituie în sarcina Guvernului României obligația de a informa Comisia Europeană în vederea aprobării schemelor de ajutor de stat, România a notificat Comisiei doar modificările aduse OUG 130 prin propriile Ordonanțe (174 și 199), nu și modificările aduse prin Legea 220/ 2020, ceea ce o face inaplicabilă.
În acest moment, 29 ianuarie 2021 este termenul maxim ca IMM-urile să poată depune cereri de finanțare la Măsura 3 – ajutoare de investiții de câte 50.000 – 200.000 de euro”, precizează comunicatul.
Potrivit documentului, în cele din urmă s-a constatat că responsabilitatea acestei situații revine Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pe de altă parte, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este administratorul ajutorului de stat instituit prin OUG nr. 130/ 2020 cu modificările și completările ulterioare. „Paradoxal este că Ministrul Economiei, domnul Claudiu Năsui, fie nu a găsit încă soluții legale, fie nu a dorit să aplice prevederile Legii nr. 220/ 2020, deși, în calitate de deputat, domnul Claudiu Năsui a fost unul dintre susținătorii actualei forme a legii prin formularea de amendamente. Subliniem că Legea nr. 220/ 2020 a fost aprobată de Parlament în unanimitate și promulgată de Președintele Republicii în câteva zile, deci factorul „orgoliul politic” nu ar trebui să reprezinte un obstacol!”, susține Asociația.
În aceste condiții, ACDBR solicită autorităților publice notificarea Comisiei Europene cu privire la Legea nr. 220/ 2020, prorogarea termenului de 29 ianuarie pentru depunerea solicitărilor pe Măsura 3 – ajutoare de investiții și, în cele din urmă, aplicarea Legii nr. 220/ 2020 prin care se aprobă OUG nr. 130/ 2020.
ACDBR contribuie în context macroeconomic la asigurarea securității alimentare și la diminuarea deficitului de balanță comercială ale României prin supraviețuirea comerțului tradițional (independent), în contextul în care peste 65% din comerțul cu bunuri de larg consum pe teritoriul național se realizează prin supermagazinele firmelor multinaționale, completează comunicatul.
Sursa articolului: focus-energetic.ro