Record istoric: Importurile de alimente au atins 5,8 miliarde de euro, in 2016

Cu toate ca 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani agricoli, importurile de alimente ale Romaniei au atins recordul istoric de 5,8 miliarde de euro, pe fondul incapacitatii productiei locale de a satisface cererea interna de consum, reiese din statisticile oficiale consultate de Mediafax.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca in 2016 valoarea totala a importurilor Romaniei a fost de 67,3 miliarde de euro, din care 8,7% (5,8 miliarde de euro) au reprezentat importurile de produse alimentare, bauturi si tutun. Iar valoarea totala a exporturilor Romaniei a fost de 57,3 miliarde de euro, din care 8,4% (4,8 miliarde de euro) au reprezentat exporturile de produse alimentare, bauturi si tutun. Raportand importurile alimentare de 5,8 miliarde de euro la exporturile de 4,8 miliarde de euro realizate anul trecut, a rezultat un deficit comercial la capitolul alimente de un miliard de euro – si acesta este un record al perioadei postdecembriste.

Tot din statisticile oficiale poate fi extrasa si explicatia pentru aceste recorduri: productia industriala a fost net depasita de crerea interna de consum.

Astfel, productia industriei alimentare autohtone a crescut, in 2016, cu doar 2,7% fata de 2015, in timp ce vanzarile de produse alimentare au crescut de cinci ori mai mult, respectiv cu 15,2%. Numai in cazul laptelui, importurile au crescut cu aproximativ 25%, achizitiile de peste granita ajungand la o pondere maxima istorica de 45% din consumul national. Concret, la un consum de lapte de 276.359 de tone, importurile au insumat 126.151 de tone in 2016 – an in care mai multe ferme locale s-au inchis ori si-au restrans activitatea, iar la nivelul procesatorilor au avut loc cele mai intense fuziuni si achizitii.

Per total, importurile de produse agroalimentare au insumat 5,8 miliarde de euro in 2016, dupa ce in 2015 fusesera de 5,3 miliarde de euro, iar in 2014 fusesera de 4,5 miliarde de euro.

In acesti ultimi ani, Romania a consemnat inca un fenomen inedit, care a impulsionat importurile de alimente: necesarul de consum al familiilor din micile gospodarii rurale a depasit productia din propria gradina chiar si la traditionalele fructe, legume si alte produse agricole, astfel ca taranii au ajuns sa le cumpere tot de la retaileri, pe langa alimentele de baza. Iar retailerii se aprovizioneaza cu precadere din import.

„Orice gospodarie care administreaza mai putin de trei hectare de pamant ajunge inevitabil aici, pentru ca pe o suprafata mai mica nu poti obtine decat culturi fortate. Sansa acestor gospodarii ar fi solariile si verdeturile. In plus, in mediul rural s-a incetatenit si un anumit comportament, oamenilor le place sa arate ca au bani si ca vin de la oras cu sacosele pline”, a explicat pentru MEDIAFAX Costel Olteanu, presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat, federatie relevanta pentru sectorul agricol.

La toate aceste cauze am putea adauga si cresterea continua a salariilor mici, castigate cu precadere de angajatii din mediul rural. Avem, astfel, reteta aproape completa a importurilor de mancare accelerate chiar si de taranii care ar trebui sa fie, de fapt, sustinatorii productiei agricole autohtone. Deocamdata, sunt zone intregi din tara neacoperite de retelele mari de retail, din cauza drumurilor proaste, investitiilor reduse in logistica necesara si, nu in ultimul rand, concurentei acerbe facute, inca, de micii comercianti. Acestia au inca un cuvant greu de spus pentru ca, dincolo de proximitate, ofera servicii pe care supermarketurile nu le pot asigura, cum ar fi plata la salariu sau pensie, cunoscuta sub numele de plata pe caiet. Chiar si asa, comertul traditional incepe sa piarda teren incet, dar sigur.

Sursa informatiilor: www.roaliment.ro

Record istoric: Importurile de alimente au atins 5,8 miliarde de euro, in 2016
Derulează în sus