Aprovizionarea cu alimente și bunuri de larg consum de strictă necesitate trebuie să reprezinte, împreună cu protejarea sănătății populației, obiectivele principale ale Guvernului.
Sectorul distribuției de bunuri este grav afectat de riscurile economice generate de pandemia de coronavirus, care pot genera risc major de securitate alimentară în România, susțin reprezentanții Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR). În urma consultărilor cu membrii asociației, au fost identificate patru mari riscuri:
1. Risc de aprovizionare în amonte și în aval și implicit risc major de securitate alimentară; la data prezentului comunicat membrii ACDBR au stocuri de marfă pentru maximum 30 de zile iar stocurile de alimentele de strictă necesitate (făină, mălai, ulei, orez etc.) sunt aproape epuizate.
2. Risc de neîncasare a creanțelor de la clienți, raportat la o lună normală, de cca 70% din HORECA și de cca. 30 – 40% de la micile magazine.
3. Risc de intrare în carantină generat de posibile îmbolnăviri cu COVID – 19 ale angajaților și sistarea funcționării firmei pe durată nedeterminată.
4. Risc de trimitere în șomaj și/ sau de concedieri ale angajaților și risc de intrare în insolvență/ faliment din cauza incapacității de plată generate de neîncasarea creanțelor din piață.
Citiți continuarea articolului aici – Money.ro.