Marile magazine din orașe ar putea fi închise în curând și am putea merge la cumpărături în zonele limitrofe, unde ar urma să fie relocate hypermarketurile. Cel puțin, asta au cerut Guvernului reprezentanții asociației distribuitorilor de bunuri de la noi. O glumă, spun acid reprezentanții marilor comercianți, în timp ce bucureștenii nu par deloc încântați de idee. În Europa, în orașe nu vezi decât magazine mici, de cartier.
Distribuitorii vor să scoată în afara orașelor marile magazine, care au o suprafață mai mare de 1000 de mp. Spun că doar așa vor prospera micii afaceriști, vom avea prețuri mai mici și le va fi ceva mai bine și producătorilor români.
Bucureștenii, mari amatori de cumpărături în marile centre comericale, nu prea par încântați de idee.
Reprezentanții Companiilor de distribuție din România admit că în prezent este dificil să scoți marile magazine din interiorul orașelor, însă s-ar mulțumi ca pe viitor, acestea să se construiască în teritoriul periurban.
Asta, după modelul altor state europene.
În Bruxelles, un oraș care are puțin peste un milion de locuitori, nu sunt decât patru mall-uri.
În Spania, însă, situația este total diferită: există 550 de mall-uri și numai în regiunea Madrid funcționează 45 de centre comerciale. Criza economică, declanșată în 2008, a determinat autoritățile spaniole să relaxeze legislația, iar investitorii pot construi oriunde atâta timp cât beneficiază de aprobarea administrației locale și respectă mediul înconjurător.
În România, asociația care a cerut scoaterea supermarketurilor din orașe reprezintă interesele a 34 de companii care au 5500 de angajați și o flota auto de 3600 de vehicule.
Sursa articolului: TVR