GHIDUL PREȘEDINȚIEI ROMÂNE A CONSILIULUI UE DIN 2019

Nu exagerăm dacă vă spunem că în 2019 România are de dat cel mai important examen de maturitate de la Revoluția din 1989. Timp de șase luni, între ianuarie și iulie, avem de îndeplinit o sarcină complexă, tehnică și vizibilă, care trebuie realizată fără pretenții naționale sau mândrie. Este un moment în care, pentru prima oară de la aderarea în UE, trebuie să arătăm ce putem face noi pentru Europa și să lăsăm, cel puțin temporar, interesele noastre pe plan secund.

Trebuie să asigurăm Președinția Rotativă a Consiliului UE (de aici înainte numită ”Ro2019”).

Deciziile Consiliul UE, veți afla în paginile următoare, au un impact major asupra modului în care ne trăim viața. Reglementările europene sunt vitale pentru asigurarea prosperității, păcii și standardelor de viață mai înalte față de restul lumii, pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Deși această instituție nu are la fel de multă vizibilitate ca și Parlamentul European sau Consiliul European, nu este mai puțin importantă.

Exercițiul Președinției nu este unul ușor de înțeles nici măcar în țările care au mai trecut prin el. Pentru cei mai mulți cetățeni europeni este ceva ce se întâmplă la un nivel înalt, guvernamental, aproape abstract. Majoritatea află de Președinție atunci când traficul din capitala țării lor este perturbat din cauza numeroaselor vizite și întâlniri oficiale ce au loc pe durata celor șase luni de președinție.

Europuls și partenerii săi consideră că România nu își poate permite luxul ignoranței. Președinția Consiliului UE este pentru noi o șansă unică. Poate fi atât un moment de re-definire ca imagine, ca loc mental în geografia Uniunii Europene, dar și de poziționare definitivă în centrul proiectului european.

Acest ghid reprezintă un efort comun, coordonat și redactat de echipa de voluntari ai Europuls – Centrul de Expertiză Europeană. Este un aport adus de aceștia în contextul Platformei RO2019, o resursă pusă la dispoziția oricărei persoane interesate să știe mai multe, să înțeleagă și, de ce nu, să se implice. Sperăm să fie doar o altă componentă dintr-un cumul de eforturi publice menite să ducă la o Președinție Română a Consiliului UE de succes!

Citiți ghidul integral, aici.

GHIDUL PREȘEDINȚIEI ROMÂNE A CONSILIULUI UE DIN 2019
Derulează în sus