O asociație de distribuitori de marfă cere guvernului să găsească soluții pentru scăderea prețului la carburanți: Intervenţii fiscale imediate în domeniul taxării energiei, a combustibililor şi a muncii pentru a preveni colapsul pieţei

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România solicită Guvernul României să iniţieze de îndată consultări cu mediul asociativ patronal, precum şi intervenţii fiscale imediate în domeniul taxării energiei, a combustibililor şi a muncii, pentru a preveni colapsul pieţei naţionale, transmite Agerpres.

Asociația, care reunește 35 de membri, arată că preţurile carburanţilor au crescut constant în ultima perioadă, nu doar în această săptămână.

În opinia distribuitorilor de bunuri, emoţia şi panica socială pot crea efecte mai grave socio-economic decât însuşi preţul combustibililor, iar comunicarea dezastruoasă a Ministerului Energiei va genera criză economică severă.

„Luând act de criza preţurilor din energie, de creşterea preţurilor la motorină şi la benzină din ultimele zile, având în vedere declaraţiile prim ministrului României referitor la demararea unor controale de amploare în piaţa combustibililor, comunicăm următoarele: lipsa predictibilităţii evoluţiei pieţei naţionale, pe fondul incoerenţei constante în comunicare a Ministerului Energiei în ultimii doi ani şi a proximităţii conflictului armat din Ucraina, reprezintă elemente de îngrijorare majoră pentru toate companiile din întreg lanţul alimentar; raportat la costurile operaţionale ale unei companii din domeniul distribuţiei de bunuri de larg consum, combustibilul, energia şi forţa de muncă reprezintă cumulat 60 – 75% din total; efectele negative ale restricţiilor impuse de Guvern în contextul pandemiei asupra companiilor noastre se traduc în diminuarea marjelor de profit acestea fiind între 1,00 – 2,5%; instabilitatea fluxurilor comerciale a materiilor prime agricole şi a produselor alimentare din piaţa internaţională poate conduce la decizii ale statelor de diminuare/ restricţionare temporară a comerţului agroalimentar”, se menţionează într-un comunicat al ACDBR, remis sâmbătă AGERPRES.

Potrivit sursei citate, combinaţia acestor cauze poate avea următoarele efecte în piaţa de bunuri de larg consum a României: restrângerea activităţilor economice ale companiilor de distribuţie de bunuri şi ale tuturor actorilor implicaţi în lanţul alimentar, şomaj, fluctuaţii mari ale preţurilor de vânzare şi implicit discontinuitatea lanţului alimentar şi afectarea securităţii alimentare a cetăţenilor României.

„Apreciem că una dintre cauzele fundamentale, suplimentar pandemiei şi conflictului militar din Ucraina, este managementul ineficient de la nivelul Ministerului Energiei din punct de vedere al modalităţii de implementare a schemelor de ajutor de stat în contextul pandemiei (ElectricUp), gestionării modului de liberalizare a pieţei de energie, crizei combustibililor. Vina nu poate aparţine niciodată cetăţenilor şi companiilor oricărui stat, atât timp cât Ministerul Energiei nu monitorizează eficient evoluţia pieţei şi nu comunică public suficient pentru a asigura un climat de încredere şi de siguranţă economică şi socială. Trăim vremuri in care emoţia publică are rol covârşitor. Încă există în memoria colectivă recentă lipsa combustibilului sau ‘raţionalizarea’ lui, cozile dinainte de ’90. Emoţia, panica socială pot crea efecte mai grave socio-economic decât însuşi preţul combustibililor, iar comunicarea dezastruoasă a Ministerului Energiei va genera criză economică severă”, susţin distribuitorii de bunuri.

În opinia ACDBR, preţurile carburanţilor au crescut constant în ultima perioadă, nu doar în această săptămână, şi în niciun caz panica nu a fost generată de o ştire falsă, ci de negarea realităţii.

„Domnule ministru al Energiei, aveţi obligaţia legală de a gestiona corect (şi) comunicarea publică. Nu aţi făcut-o, iar performanţa ministerului se măsoară în efectele produse în societate, determinând astfel intervenţia prim ministrului României. Rolul prevenirii colapsului economic prin eficienţa politicilor publice este major şi nu aţi acţionat relevant pe această direcţie! Vă solicităm, domnule ministru, să reluaţi imediat consultările publice transparente şi veridice cu mediul de afaceri!”, spune Asociaţia.

Membrii ACDBR susţin că, în lipsa unui plan realist şi imediat de stabilizarea a pieţei naţionale, producătorii, distribuitorii şi transportatorii vor fi obligaţi să transfere costurile mărite în preţuri – iar această povară este insuportabilă de către consumatori – sau să nu facă acest transfer, riscându-şi astfel întreaga afacere, deja afectată şi cu o marjă de profitabilitate deja redusă.

„Guvernul României trebuie să iniţieze de îndată consultări cu mediul asociativ patronal. Solicităm intervenţii fiscale imediate în domeniul taxării energiei, a combustibililor şi a muncii pentru a preveni colapsul pieţei naţionale! Solicităm prim ministrului şi ministrului Energiei să gestioneze ferm şi transparent situaţia economică a României, acordând atenţie maximă evoluţiei pieţei de energie (electricitate, gaze, combustibili) şi comunicând public coerent şi proporţional cu importanţa strategică a domeniului!”, mai spun companiile distribuitoare de bunuri.

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România este înfiinţată în anul 2015, are în componenţa sa 35 de membri, cu următoarele caracteristici: o cifră de afaceri însumată de circa 1,5 miliarde de euro, o cotă de piaţă de aproape 35% din totalul pieţei de distribuţie tradiţională de bunuri, peste 10.000 de angajaţi şi mai mult de 75.000 de clienţi, asigurând „distribuţia tradiţională” a bunurilor de larg consum pe teritoriul naţional în sistemul micilor şi marilor retaileri şi în sistemul HoReCa.

Sursa: g4media.ro

O asociație de distribuitori de marfă cere guvernului să găsească soluții pentru scăderea prețului la carburanți: Intervenţii fiscale imediate în domeniul taxării energiei, a combustibililor şi a muncii pentru a preveni colapsul pieţei
Derulează în sus