Odiseea split TVA . O lege mai blândă cu antreprenorii

Legea TVA split a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. În forma în care a ajuns la preşedinte, ordonanța stabileşte că plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru firmele în insolvenţă. Şi pentru cele care înregistrează datorii la plata TVA.

Pe 13 decembrie, Camera Deputaţilor a adoptat legea de aprobare a ordonanţei de guvern privind splitarea TVA (OG 23/2017 privind plata defalcată a TVA, din 31 august), modificată. Legea de aprobare şi modificare a OG 23 a fost apoi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Au votat „pentru” PSD, ALDE şi UDMR. PNL, USR şi PMP s-au exprimat la scrutinul parlamentar „împotrivă”. Legea prevede că, de la 1 ianuarie 2018, vor face split TVA doar firmele în insolvenţă şi cele cu datorii la plata TVA.

Forma iniţială, aşa-zisa „nucleara split TVA total”, acum încă în vigoare, până la 1 ianuarie, stabilea că toate companiile trebuie să aibă conturi separate de TVA.

Firmele cu întârzieri la plata TVA introduse automat în sistem ar avea dreptul să renunţe la splitarea TVA şase luni de la data când nu mai au restanţe.

Odiseea split TVA . Cum ar trebui să arate lucrurile anul viitor

Companiile ce optează de bunăvoie pentru split TVA pot renunţa la finalul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an. Plafoanele datoriilor de la care companiile intră în sistem au fost majorate de 10 ori. Pentru contribuabilii mari, pragul va fi peste 15.000 de lei, în loc de 1.500 de lei.

„Nu înţeleg ce se întâmplă la Ministerul de Finanţe. Mi se pare că nu mai vor să aibă contribuabili. Nu-şi dau seama că singura soluţie e să ai contribuabili? Nu mai vor să aibă contribuabili?“ MĂDĂLINA ION, CONSULTANT FISCAL

Pentru cei mijlocii, peste 10.000, în loc de 1.000 de lei. În cazul celorlalţi contribuabili, inclusiv persoanele fizice, pragul va fi peste 5.000 de lei. Au fost majorate cu 30 de zile termenele de achitare a obligaţiilor restante la TVA.

Conturile de TVA vor putea fi debitate exclusiv cu taxa achitată în contul furnizorului / prestatorului, aferentă achiziţiilor de bunuri / servicii, incluzând avansul, respectiv cu TVA achitată la buget, fără alte obligaţii bugetare. Totul – în numele micşorării semnificative a fraudei cu TVA.

Odiseea split TVA. Frauda mică şi frauda mare
Ce este însă această fraudă cu TVA, de la care ar porni totul? „Sunt două direcţii. Frauda mică şi frauda mare”, explică Gabriel Biriş, avocat fiscalist.

„Frauda mică e când te duci la frizer şi acesta nu-ţi dă bon fiscal. Sau te duci la restaurant, mănânci, şi nu-ţi dă bon fiscal. O poţi controla foarte uşor dacă ai date: volumul, frecvenţa vânzărilor”.

Cum anume se adună datele? Nu prin split TVA, explică expertul. Dar cum? „Prin informatizare, prin case de marcat cu memorie electronică. Aproape reuşisem să deblochez procesul acesta cât am fost secretar de stat”, spune Biriş, care a făcut parte din Cabinetul Cioloş.

Apoi ce s-a petrecut? „Am plecat şi s-a prorogat termenul pentru 2019, spre toamnă”, spune specialistul. Care e situaţia acum? „Nu se prea face nimic ca să fie implementat sistemul, să se deblocheze. Evident, aceasta rezolvă doar o mică parte din fraudă”, a atras atenţia, pentru RL, Gabriel Biriş.

Introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic va fi obligatorie pentru firmele mari şi mijlocii de la 1 iunie 2018. Cele mici vor avea un răgaz suplimentar de două luni.

Altfel stau lucrurile cu marea fraudă, ce are legătură cu criminalitatea economico-financiară.

FIRMELE AFLATE ÎN DIFICULTATE, MAI APROAPE DE FALIMENT
Conform Constituţiei, preşedintele trebuia să promulge legea în 20 de zile de la primire sau să o trimită la reexaminare o singură dată Legislativului.

Ulterior, promulga legea la 10 zile după reprimirea ei. Teoretic, odiseea split TVA putea continua încă o lună, dacă Klaus Iohannis retrimitea Parlamentului legea.

„România liberă” a audiat mai mulţi experţi, ce s-au referit inclusiv la versiunea actuală, mai blândă. Dacă statul întârzie circulaţia banilor, firmele în dificultate, în loc să fie ajutate, pot falimenta. Şeful statului ar putea acuza legitim faptul. Se putea ajunge la o situaţie imposibilă.

Cu OG 23 în vigoare de la 1 ianuarie, până la promulgarea legii, timp de o lună, economia se bloca însă complet. Preşedintele Iohannis era apoi făcut vinovat pentru aceasta.

Aşa cum în prezent, după ce a ales răul mai mic, e deja acuzat pentru inversul: promulgarea legii în bună înţelegere cu PSD-ALDE.

Oricum, lucrurile, ca în multe domenii, sunt ceţoase. Impactul exact nu e previzibil. În noiembrie, se înscriseseră în sistemul split TVA 300 de firme, deci sub 3%.

Cifrele nu sunt certe, pentru că „nu e sigur că sunt 100.000 de firme. Numărul lor poate fi mai mare sau mai mic. Nimeni nu îl ştie. Nu avem o statistică exactă”, a explicat pentru RL consultantul fiscal Adrian Benţa.

Odiseea split TVA „nu a fost tango, ci țurcă”
Mădălina Ion, consultant fiscal, crede că odiseea split TVA „nu a fost tango, ci ţurcă. Prima variantă a fost realmente inacceptabilă. Bloca economia”, aminteşte „României libere“ expertul.

Ion continuă, în vena tuturor specialiştilor în fiscalitate, explicând că, „după aceea, (n.n.: guvernanţii) au anunţat că vor păstra splitarea la companiile şi instituţiile de stat şi la firmele ce au tranzacţii cu statul. Mi s-a părut ok. Acestea primesc banii de la stat, e firesc să-şi primească netul”.

Discuţiile despre splitarea TVA începuseră încă din primăvară. Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, explică faptul că, practic, „codul de TVA e o licenţă să strângi bani publici”.

Cum spune şi Mădălina Ion, statului parcă „îi e frică să nu se întâmple ceva cu banii săi şi vrea să-l blocheze din start” acum, pe purtătorul de TVA.

Datornicii la TVA sunt înfieraţi cu fierul roşu
Problema e însă mai complexă. Dacă statul nu face split astfel încât să ajute firma să iasă din situaţia dificilă, lucrurile pot deveni tragice.

„Ok, am greşit o dată. Încep şi fac split TVA. Până când? Cum se termină? M-a pedepsit pentru totdeauna! Înainte, înfieram cu fierul roşu. Ţi-a rămas cicatricea, nu o mai scoate nimeni”, a declarat pentru RL Mădălina Ion.

Un subiect la modă e prezumţia de nevinovăţie. Se aplică şi la companii? „Hai să punem şi prezumţia de nevinovăţie”, spune Ion, apoi detaliază că existenţa datoriilor „poate fi o greşeală. Dacă îl pedepseşti (n.n.: pe antreprenor) aşa de tare, cine mai recunoaşte apoi că a greşit? Te gândeşti care e riscul?”.

Oricum, split TVA ar trebui să fie o soluţie extremă, cu analiza cumpănită a soluţiilor de exit. În afară de această soluţie însă „statul are pârghii. Control, sechestru pe bunuri, executarea datoriilor existente”, spune expertul.

„Nu înţeleg ce se întâmplă la Ministerul de Finanţe. Mi se pare că nu mai vor să aibă contribuabili. Nu-şi dau seama că singura soluţie e să îi ai? Nu mai vor să aibă contribuabili?”, a declarat pentru RL Rl Mădălina Ion, consultant fiscal.

Sursa articolului: România liberă

Odiseea split TVA . O lege mai blândă cu antreprenorii
Derulează în sus