Noi cercetări arată că ambalajele antimicrobiene pe bază de lut păstrează alimentele proaspete.
Se pare că răspunsul la putrezirea fructelor și legumelor ar putea fi lutul, anunță publicația online Food Engineering Mag.
Oamenii de știință au dezvoltat o folie acoperită cu nanotuburi de lut, umplute cu un ulei esențial antibacterian, care oferă previne alterarea fructelor și legumelor si inhibă dezvoltarea microbiană. Speranța este că noul film ar putea contribui la îmbunătățirea termenului de valabilitate al produselor perisabile.
„Bananele ambalate cu pelicula noastră și-au păstrat culoarea și nu au mai prezentat pete maronii, în timp ce bananele de control aveau o culoare mai închisă și erau pline de pete maronii”, spune ea. „Și căpșunile pe care le-am ambalat cu foliile noastre au demonstrat realizarea unor pierderi cu aproape 50% mai mici, în greutate, în comparație cu căpșunile ambalate cu folii [simple] din polietilenă”.
De asemenea, echipa a ambalat roșiile în această folie și le-a comparat cu alimentele ambalate în polietilenă simplă. După 10 zile, roșiile acoperite cu noul film erau mai bine conservate decât legumele de control.
Legumele și fructele nu au fost singurul tip de hrană testată. Cercetatorii au vrut, de asemenea, să vada cum ar funcționa folia în cazul cărnii de pui, iar rezultatele au fost incurajatoare. Puiul acoperit cu filmul experimental și refrigerat timp de 24 de ore a prezentat o creștere semnificativ mai mică a bacteriilor decât puiul în polietilenă simplă.
În mod specific, filmul a fost creat pentru a rezolva problemele de contaminare bacteriană și permeabilitate atât pentru oxigen, cât și pentru vaporii de apă. De asemenea, a fost proiectat pentru a preveni formarea de etilenă în jurul alimentelor. Etilena este un compus natural eliberat de fructe și legume care ajută la procesul de maturare, dar o cantitate excesivă prinsă sub filmul ambalajului poate provoca supracoacerea legumelor și fructelor și putrezirea lor.
Într-un efort de a elimina etilena și de a furniza o barieră la acest gaz, grupul de cercetare a încorporat în folie „nanotuburi halloizite” din lut, care sunt mici cilindri goi. Nanotuburile împiedică intrarea oxigenului în film și împiedică scăparea vaporilor de apă și a altor gaze. De asemenea, ele păstrează etilena, pe care o absorb în lutul din care sunt făcute.
Cercetătorii au umplut aceste nanotuburi cu un ulei natural esențial antibacterian, numit carvacrol, găsit în cimbru si oregano și au acoperit suprafața interioara a foliei cu nanotuburile pline de ulei, pentru a ucide microbii.
Ünal declară că lucrează cu companiile de ambalare pentru a aduce filmul pe piață.
„Cred că materialele de ambalare pentru alimente pe care le-am pregătit utilizând doar elemente naturale au un mare potențial pentru menținerea alimentelor proaspete și sigure”, spune ea. „[Faptul că] toate componentele sunt naturale îl face foarte unic, pentru că avem lut, [și] avem ulei de cimbru și polietilenă. Deci, nu există prea multe îngrijorări cu privire la toxicitate.”
Cu toate acestea, a spus că echipa nu a testat gustul alimentelor pe care le-a înfășurat în film și că ar trebui studiat și acest aspect, înainte ca noua folie să fie lansată pe piață.
Sursa articolului: www.roaliment.ro