Producția de vin a României va fi cu 10-15% mai mare în acest an față de anul trecut.
„Vinul românesc din producția acestui an va fi unul de excepție din punct de vedere calitativ, ideal pentru învechirea în vinotecile cramelor și ale iubitorilor de vin. Cu siguranță, vinurile românești vor obține distincții numeroase la concursuri internaționale datorită calității, pentru că 2017 este an de vinotecă pentru vinul românesc”, a declarat joi Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Național al Viei și Vinului, într-un interviu pentru Agerpres.
În ceea ce privește producția de vin, reprezentantul patronatului estimează pentru acest an o creștere la nivel național cu 10-15% față de producția din 2016, până la un total de 3,6 milioane hectolitri de vin.
„Spre deosebire de anul precedent, înghețul de la sfârșitul lunii aprilie și grindina nu au afectat suprafețe semnificative cultivate cu viță de vie la nivel național și nici nu a existat presiune din punct de vedere fitosanitar”, precizează Ovidiu Gheorghe.
Creșterea producției are loc chiar și în condițiile în care viticultorii au fost lipsiți în ultima perioadă de sprijinul oferit de fondurile europene. În România, gradul de absorbție a fondurilor europene în sectorul vitivinicol a scăzut de la 100% în 2014 la aproximativ 10%, spunea anterior PNVV. Reprezentanții patronatului au susținut că, după controale la APIA și la Autoritățile de Management al Programelor Operaționale, Curtea de Conturi face recomandări desprinse de realitate și care pot duce la blocarea activității în aceste instituții, din cauza lipsei de pregătire de specialitate sau a cunoștințelor specifice domeniului vitivinicol.
Ca urmare a întârzierilor în absorbția fondurilor, Comisia Europeană a stabilit o nouă perioadă de 5 ani de programare a sprijinului acordat sectorului vitivinicol pentru exercițiile financiare 2019-2023.
Încă departe de record
Anul trecut, România a obținut o producție de vin de 3,267 milioane de hectolitri, cu 10% mai mică decât în 2015 (3,627 milioane de hectolitri) și față de anul 2014, când s-au produs 3,75 milioane de hectolitri, și considerabil mai redusă decât în 2013, când s-a înregistrat o producție record de 5,11 milioane de hectolitri, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii.
România a exportat anul trecut în țările intra și extracomunitare 12.900 tone de vin, însă a importat de aproape patru ori mai mult, respectiv 50.200 tone. Exporturile de vinuri au adus încasări de 20,5 milioane de euro, în timp ce valoarea importurilor de vin s-a ridicat la 47,5 milioane de euro în anul 2016, arată Ministerul Agriculturii.
Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor și reprezintă doar jumătate din consumul țărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor, potrivit Agerpres.
Sursa articolului: EurActiv.ro