Pe fondul unei restrangeri a productiei de legume si fructe la nivel european, aparuta in urma conditiilor climaterice nefavorabile de la inceputul anului, preturile volatile ale alimentelor (LFO) sunt proiectate a inregistra o dinamica anuală de 7,1 la suta la finele anului curent si de 4,1 la suta la sfarsitul anului 2018, se arata in Raportul asupra Inflatiei, prezentat astazi (15 mai 2017) de Banca Nationala a Romaniei, citat de Modern Buyer.
Autorii raportului subliniaza ca dinamica preturilor reflecta „ipoteza inregistrarii unor productii agricole normale in anii 2017 si 2018”.
In ceea ce priveste prognozele de consum, pentru trimestrul I 2017, aceasta indica mentinerea cresterii trimestriale a consumului final efectiv la un nivel apropiat celui din trimestrul anterior, pe seama avansului venitului disponibil real al gospodariilor populatiei, sub impactul majorarilor salariale recente (cresterea in termeni reali a salariului mediu net in economie cu 6,2 la suta in perioada ianuarie-februarie 2017 fata de trimestrul IV 2016) si al reducerii cu un punct procentual a cotei standard a TVA incapand cu 1 ianuarie 2017.
Aceasta evolutie este sustinuta si de increderea consumatorilor (imbunatatire cu 4,3 puncte in trimestrul I 2017 fata de trimestrul anterior). Pentru trimestrul II 2017 insa, odata cu disiparea impactului cresterilor salariale si al reducerii cotei standard a TVA, ritmul trimestrial de crestere a consumului se va incetini usor.
Sursa articolului: www.roaliment.ro