Către un control mai riguros al calității

Reglementările din ce în ce mai stricte și standardele de securitate și de sănătate din ce în ce mai exigente necesită o monitorizare atentă a lanțului de producție.
Designul igienic al produselor devine un argument cheie în vânzări și un trend demn de avut în vedere. Optimizarea operațiunilor de curățare și dezinfectare presupune evitarea zonele de retenție și de contaminare potențială. Companiile din domeniu se concentrează tot mai mult pe această temă, cum ar fi spre exemplu, OCS Checkweighers  cu noul său cântar de control cu suprafețe rotunjite concepute pentru a facilita fluxul de fluide, magneții Goudsmit sau chiar cântarele fără fir ale Minebea Intec (ex-Sartorius Intec) a căror proiectare evită acumularea de impurități.

Analize rapide și ușor de implementat

Atât în domeniul analizelor fizico-chimice, cât și în cel al celor microbiologice, provocarea momentului este de a economisi timp și de a obține în simplitatea în utilizare. Pentru a detecta rapid prezența microorganismelor, sistemul Microsnap, dezvoltat de Hygiena si distribuit de Sopac, oferă un rezultat cu privire la prezența/absența bacteriilor în decurs de 8 ore. La rândul său, Neogen arată prezența Listeria spp și Listeria monocytogenes, folosind doar un vas de fierbere îmbunătățit și un vas Petri, în doar 48 de ore. În domeniul analizelor fizico-chimice, cel mai recent aparat, analizorul lansat de NDC Technologies, măsoară simultan trei parametri-cheie în mai puțin de cinci minute: umiditatea, temperatura și materia grasă.

Curățarea  se evita contaminarea încrucișată

Curățarea, eficiența, economisirea apei și a timpului sunt întotdeauna extrem de importante. Ilustrarea acestui trend este cât se poate de convingătoare prin toate echipamentele cu auto-curățare de la Alfa Laval, care limitează riscul de contaminare încrucișată. Quaron a lansat de curând o stație de epurare mobilă foarte performantă, iar specialistul în enzime REALCO se concentrează pe decolmatarea sistemelor de filtrare cu membrană, ajutându-se de soluția sa de diagnosticare. Iar Ecolab va prezenta o gamă de produse biocide, fără clătire.

Pe partea de igienă, Sealed Air introduce un sistem complet Handey Diversey Divocare, a cărui gama include dezinfectanți, dozatoare, lavoare igienice ergonomice și sisteme de control la intrare.

Dispozitive conectate

Calitatea nu scapă de revoluția digitală. Ideea este de a merge spre ținta ”zero-hârtie”, o tendință care este ilustrată de soluții care colectează date de la mai mulți senzori direct pe linia de producție sau din laborator de la Precia Molen sau de la Contor Group (ex Decagon Devices). Mettler Toledo oferă microbalanțele ultra-compacte cu un notebook integrat, care sunt caracterizate prin stabilitatea platanului de cântărire.

Sursa articolului: www.roaliment.ro

Către un control mai riguros al calității
Derulează în sus