Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) solicita guvernantilor sa opreasca expansiunea marilor magazine in orasele Romaniei pentru a nu se multiplica experienta nefericita din Bucuresti din punct de vedere al lipsei de dezvoltare armonioasa a retelei si tipurilor de distributie, se arata intr-un comunicat al organizatiei. Nu este insa singura doleanta a membrilor ACDBR, asociatie care a organizat in data de 14 decembrie la Bucuresti o dezbatere publica pe tema modificarii unor acte normative in domeniul comercializarii produselor agroalimentare.
Evenimentul a avut loc in cadrul Proiectului „Legislatie actualizata pentru un comert calitativ cu produse agroalimentare” (cod proiect 111846), finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa. Obiectivul mesei rotunde a fost dezbaterea propunerilor de modificari legislative rezultate in urma Studiului privind actele normative in domeniul comertului cu produse agroalimentare necesar a fi actualizate si a cursurilor de instruire, realizate pana la aceasta data in cadrul Proiectului.
Ce solicita membrii ACDBR?
1. Modificarea imediata a unor acte normative deoarece nu sunt actualizate cu realitatile si nevoile pietei. Cu titlu de exemplu:
– Ordonanta de Guvern nr. 99/2000 – privind comercializarea produselor si serviciilor de piata;
– Legea 321/2009 – privind comercializarea produselor alimentare;
– Hotararea de Guvern nr. 775/2015 – Privind Aprobarea Strategiei Nationale Pentru Competitivitate 2015-2020;
– Codurile Fiscal si de Procedura Fiscala;
– Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice;
– Legea 363 / 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor;
– Legea 248 / 2015 privind modalitatile de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.
2. Determinarea autoritatilor publice de a stopa expansiunea marilor magazine in orasele Romaniei pentru a nu se multiplica experienta nefericita din Bucuresti din punct de vedere al lipsei de dezvoltare armonioasa a retelei si tipurilor de distributie.
3. Sustinerea prin politici publice coerente la nivel national a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii cu capital autohton.
4. Sustinerea prin politici publice coerente la nivel national a dezvoltarii distributiei si comertului cu produse agroalimentare autohtone.
5. Definirea in legislatia nationala a notiunii de distibutie de bunuri ca sector economic vital pentru eficientizarea lantului alimentar de la producator la consumator.
6. Necesitatea incurajarii prin politici publice nationale eficiente a asocierii producatorilor si comerciantilor romani.
La eveniment au participat membri ai asociatiilor profesionale care activeaza in domeniul productiei, comertului si serviciilor conexe distributiei de bunuri, reprezentanti ai mediului academic, reprezentanti ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Transporturilor, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, senatorul Robert Cazanciuc si deputatul Valeriu Steriu.
Urmatoarea masa rotunda in cadrul Proiectului va avea loc in luna martie a anului viitor, ocazie cu care vor fi prezentate propunerile finale de modificari legislative, in vederea dezbaterii lor cu reprezentantii asociatiilor profesionale, ai presei si ai autoritatilor publice.
Sursa: AGROstandard.ro