DISTRIBUȚIA ȘI COMERȚUL TRADIȚIONAL

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România a luat ființă pe data de 25 noiembrie 2015 cu scopul de a reprezenta interesele legitime ale sectorului de distribuție de bunuri din România.

La aceasta dată avem în componență un număr de 38 de membri, cu o cifră de afaceri de cca. 500 mil euro, cca. 5.500 de angajați și o flotă auto de cca. 3.600 de autovehicule. În portofoliul membrilor noștri sunt înregistrați cca. 45.000 de clienți, asigurând „distribuția tradițională” a bunurilor de larg consum pe teritoriul României.

Comerțul tradițional românesc este încă prezent semnificativ în piața națională datorită eforturilor antreprenorilor distribuitori români de a se menține în piață, contrar tendințelor europene de concentrare a lanțurilor internaționale.

În 2015, 8 concernuri de retail internațional dețineau circa 50% din totalul retailului alimentar, în timp ce 11 concernuri dețineau circa 50% din totalul pieței de retail.

Semnalăm că, în ceea ce privește ‘comerțul modern’, adică rețelele de retail internațional, acestea s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani, de la o cotă de piață de 41% în 2008 la 55% în 2015, în special folosindu-se de ‘abuzul de putere dominantă’ exercitat asupra producătorilor prin ‘colectarea’ diferitelor taxe ‘comerciale’ de la aceștia, inclusiv ‘taxa suport’ pentru deschiderea noilor magazine.

Această consolidare a retailului internațional în România a fost fundamentată pe practici comerciale care nu au fost uzitate de ‘distribuția tradițională’, însă, dacă nu vom identifica împreună cu Guvernul, urgent, instrumente financiare de dezvoltare, gradul de dependență a producătorilor de alimente și bunuri de larg consum de marile rețele internaționale de distribuție va crește, în paralel cu dispariția totală a micilor magazine specializate și a celor de proximitate!

În lanț, efectele vor fi:
— diminuarea ponderii distribuției și a comerțului tradițional,
— pierderea locurilor de muncă în sectorul producției și procesării alimentelor și a bunurilor de larg consum,
— creșterea numărului de persoane asistate social și creșterea emigrației forței de muncă din România.

Fără sprijin strategic de finanțare, și acest sector riscă să pice în controlul lanțurilor internaționale. Consecințele negative se vor observa și în produse de calitate inferioară care vor fi disponibile și consumate în final de români. Iată cum o mână de companii pot decide ce consumăm și la ce preț cumpărăm produsele alimentare și de bază. Nu în ultimul rând, profiturile generate de consumatorii români se vor transfera în alte țări de unde provin lanțurile internaționale, astfel afectând negativ economia românească.

Necesitatea majoră pentru consolidarea sistemului de distribuție de bunuri de larg consum din România este accesarea fondurilor europene prin Programele Operaționale (PNDR, POR, POCU).
Impedimentul indicat de membrii noștri este lipsa unui cod CAEN eligibil, societățile desfășurând acte de comerț cu ridicata și cu amănuntul de bunuri de larg consum, precum și activități de transport și depozitare.

Activitatea de comerț și distribuție a fost ‘omisă’ până în prezent din Planul Național de Dezvoltare de către Guvernele României care s-au succedat în ultimii 8 ani, motiv pentru care am solicitat întâlniri și suport pe acest subiect domnului Prim-ministru Dacian Cioloș și domnului Ministru al Fondurilor Europene, Dragoș Dinu.

Necesitățile concrete pentru dezvoltarea sectorului de distribuție sunt:
— Construcții noi și/ sau modernizarea depozitelor;
— Achiziții de utilaje, echipamente și mașini etc;
— Investiții în sisteme IT de gestionare a afacerii.

Identificăm ca prioritate configurarea urgentă a unei strategii de dezvoltare cu asociațiile reprezentative și instituțiile de stat competente pentru sectorul de distribuție care sprijină producția și procesarea alimentară și industria de bunuri de larg consum din țară pe obiectivul major comun: VIITORUL ANTREPRENORULUI ROMÂN!

Eduard RADU
Președinte

Asociația ACDBR
[Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România]
Calea Floreasca, Nr 169A, Bl Corp A, Et4, Birou 2097, București | C.I.F. : 35286470
E-mail: office@acdbr.ro Tel.: 031.860.23.21 Website: www.acdbr.ro

Material aparut pe www.agerpres.ro, 04 noiembrie 2016

DISTRIBUȚIA ȘI COMERȚUL TRADIȚIONAL
Derulează în sus