Guvernul, acuzat că blochează distribuția alimentelor

Aproape jumătate din populația României ar putea rămâne fără alimente din cauza blocării lanțului de aprovizionare pentru magazine. Asociația Companiilor de Distribuție Bunuri din România (ACDBR) acuză Guvernul că nu ia măsuri concrete pentru sistarea plății ratelor bancare, fapt care are drept consecință falimentarea sectoarelor de producție și distribuție a alimentelor.

Riscul de aprovizionare în amonte și în aval și, implicit, riscul major de securitate alimentară este extrem de mare în acest moment, avertizează ACDBR, asociația care distribuie alimente către magazinele de proximitate și retailerii independenți, care deservesc circa 50% din populația țării.
”Membrii ACDBR au stocuri de marfă pentru maximum 30 de zile, iar stocurile de alimente de strictă necesitate (făină, mălai, ulei, orez etc) sunt aproape epuizate. Există un risc de neîncasare a creanțelor de la clienți de 100% din HORECA (rețeaua hotelieră, a restaurantelor și cantinelor) și de cca. 30 – 40% de la micile magazine. Totodată, există riscuri de intrare în carantină generate de posibile îmbolnăviri cu Covid 19 ale angajaților și sistarea funcționării firmelor pe durată nedeterminată, precum și de trimitere în șomaj și/ sau de concedieri ale angajaților și risc de intrare în insolvență/ faliment din cauza incapacității de plată generate de neîncasarea creanțelor din piață”, se arată într-un comunicat al Asociației Companiilor de Distribuție Bunuri din România.

Citiți continuarea articolului aici – Național.

Guvernul, acuzat că blochează distribuția alimentelor
Derulează în sus