PNVV: Ingerinţele Curţii de Conturi a României generează „blocaje majore în accesarea programelor cu finanţare europeană”

In România, gradul de absorbție a fondurilor europene în sectorul vitivinicol a scăzut de la 100% în 2014 la aproximativ 10% în prezent, potrivit Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), care acuză în special cerințele Curții de Conturi.

Potrivit Euractiv, reprezentanții patronatului susțin că, după controale la APIA și la Autoritățile de Management al Programelor Operaționale, Curtea de Conturi face recomandări desprinse de realitate și care pot duce la blocarea activității în aceste instituții, din cauza lipsei de pregătire de specialitate sau a cunoștințelor specifice domeniului vitivinicol.

Ingerinţele Curţii de Conturi a României în redactarea legislaţiei, „fără să aibă pregătire profesională specifică şi bazându-se strict pe o abordare birocratică contabilicească” generează „blocaje majore în accesarea programelor cu finanţare europeană”, afirmă PNVV.

Când a aliniat legislația relevantă la Tratatul de la Lisabona, Comisia s-a folosit de oportunitate pentru a introduce elemente de clarificare, de simplificare și de subsidiaritate, precum și de reducere a sarcinii administrative în textele juridice referitoare la programele de sprijin în sectorul vitivinicol, asigurând totodată protejarea intereselor financiare ale Uniunii.

De asemenea, Comisia monitorizează constant implementarea programelor și furnizează asistență statelor membre în această privință. În acest scop, Comisia a elaborat Orientări pentru implementarea programelor naționale de sprijin în sectorul vitivinicol, oferind exemple și explicații cu scopul de a ajuta statele membre în acest proces.

În sfârșit, pentru a se asigura continuitatea între programele de sprijin din sectorul vitivinicol, a fost stabilită, de asemenea, o nouă perioadă de cinci ani de programare a sprijinului pentru exercițiile financiare 2019-2023, condiționată de disponibilitatea fondurilor începând din 2021”.

Sursa articolului: www.roaliment.ro

PNVV: Ingerinţele Curţii de Conturi a României generează „blocaje majore în accesarea programelor cu finanţare europeană”
Derulează în sus