Autoritățile de reglementare și experți din mediul academic, guvern și industrie s-au întâlnit în Quebec, săptămâna trecuta pentru a discuta despre frauda alimentară.
Evenimentul care a avut loc in intervalul 4-5 aprilie, la Chateau Frontenac, Quebec City a fost organizat de Institutul de Nutriție și Alimente Funcționale (INAF) și Departamentul de Știința Alimentelor de Universitatea Laval împreună cu Institutul Mondial de Securitate Alimentară de la Universitatea Queens (QUB) din Belfast și cu Consorțiul de Cercetare și Inovare pentru Bioprocese Industriale din Quebec (CRIBIQ).
Incidentele de fraudă alimentară afectează reputația unei țări sau regiuni, subminează încrederea consumatorilor, și afectează integritatea sistemului de reglementare a acestor țări, cu consecințe economice importante. Dezvoltărea metodelor de prevenire și de detectare și a instrumentelor de gestionare a unor astfel de situații, disponibile pentru industrie și autoritățile de reglementare au fost discutate pentru a identifica lacunele și oportunitățile de colaborare.
”… Noi sperăm că la reuniunea din Quebec City suntem martori încă o dată, la crearea unui nou impuls de acțiune colectivă pentru a lupta împotriva fraudei alimentare și pentru a sprijini încrederea consumatorilor în integritatea ofertei noastre de produse alimentare,” a declarat Dr. Samuel Godefroy, profesor de analiză a riscului alimentar la Universitatea Laval, cercetator la INAF si unul dintre organizatorii evenimentului.
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) și Organizația pentru Dezvoltare Industrială Națiunilor Unite (UNIDO) au fost, de asemenea, reprezentate.
La conferinţă a fost prezent și Laurent Lessard, ministrul agriculturii, pescuitului și alimentației din Quebec, care săptămâna trecută a anunțat demararea unui nou program de inspecție pentru a combate frauda alimentară. Măsura a fost anunțată după ce o serie de testări inițiate de reporterii de la Quebec Matin au găsit că, în trei din patru cazuri de comercializare a cărnii de vită și de vițel, în supermarketuri, există o cantitate variabilă de carne de porc.
Combaterea fraudei
Michigan State University (MSU), a creat MSU Food Fraud Think Tank (FFTT) (FFTT). Printre membrii fondatori se numără Danone, Mars, Cargill, Wegmans, Mondelez și Hershey.
MSU a declarat că ”este necesară o procedură standard de operare, armonizată la nivel global, iar fără un efort concentrat, momentul favorabil actual s-ar putea pierde ori punerea în aplicare a unei strategii comune ar putea fi mult prea fracturată”.
FFTT va funcționa în cadrul MSU Food Fraud Initiative (FFI).
MSU lucrează, de asemenea, cu Codex Alimentarius Electronic Work Group la un draft de proiect de discuție cu privire la autenticitatea și integritatea produselor alimentare (fraudă alimentară), care urmează să fie discutat la următoarea reuniune.
Totodată, Scottish Food Crime Unit, parte a Food Standards Scotland (FSS) a început o campanie de creștere a gradului de conștientizare cu privire la diferitele tipuri de fraudă alimentară, la gravitatea lor potențială și la modul cum ar trebui să-l raporteze autorităților.
Definită ca orice manipulare deliberată, substituire, etichetare incorectă sau fraudă în ceea ce privește produsele alimentare și băuturile, frauda alimentară costă economia Marii Britanii în jur de 1,2 miliarde £ în fiecare an, în conformitate cu Food Crime Annual Strategic Assessment (evaluarea strategică anuală a criminalităţii alimentare).
Ron McNaughton, șeful Scottish Food Crime and Incidents Unit din cadrul FSS, a spus că este vital să fim siguri ca alimentele și băuturile să fie ceea ce ne așteptăm să fie.
„Frauda alimentară este o amenințare tăcută și aproape invizibilă și ne-am angajat sa colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri pentru a-i ajuta pe oamenii să devină mai vigilenți și mai conștienți de riscurile implicate de aceste activități frauduloase.“